fbpx

RÖGZÍTETT FOGPÓTLÁS NAPOK ALATT AZ ALL-ON-4 TECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSÁVAL

}

2019.03.18.

Dr. Lászlófy Csaba

szájsebész szakorvos, az orális implantológia szakorvosa

Teljes foghiány esetén, vagy olyan esetben, amikor a meglévő fogak nem megtarthatóak, van olyan módszer, amellyel mind funkcionális, mind esztétikai értelemben teljes értékű rögzített fogpótlás készíthető néhány napon belül. Most egy ilyen eseteket mutatok be.

all on 4ALL-ON-4 a neve annak az általunk gyakran használt és eredményes technikának, amelynél 4 fogászati implantátum biztosítja a felső vagy alsó fogsor stabil rögzülését. Az All-on-4 hosszú távú, biztonságos és végleges megoldást tesz lehetővé erős és biztos elhorgonyzás révén és ezáltal természetesebb mosolyt ad.
Mivel csupán négy implantátum szükséges, az All-on-4 technika alkalmazása esetén csökken a kezelési idő.
Az All-ON-4 megoldás a csontban nagyobb stabilitást biztosít, valamint lehetővé teszi, hogy a kezelési időt jelentősen megnyújtó csontpótlás elkerülhető legyen. Az implantátumok beültetése után akár azonnal be tudjuk helyezni az ideiglenes fogsort, elkerülve ezzel a fogatlansággal járó kellemetlenségeket.
Már az ideiglenes fogsor is rögzített. Bizonyos esetekben azonban mód van arra is, hogy egyből a végleges fogsort kapja meg a páciens!

Páciensünk szájában néhány fog és az azok segítségével rögzített kivehető fogpótlás volt. Fogpótlásaival beszélni nehezen, enni alig-alig tud és mindez nagyon kellemetlen. Esztétikailag sincsen megelégedve az elhasználódott fogpótlásokkal és úgy érzi, fogai nem tarthatóak meg, mert időnként fájnak és az ínye is vérzik.
Az implantátumok beültetése előtt készített röntgenképen látható, hogy a felső állcsontban összesen kettő, az alsóban hét fog van. Ezek a fogak nem megtarthatóak, mert körülöttük a fogágy tetemes mértékű lebomlása figyelhető meg, amely különösen szembetűnő a jobb felső hatos fog körül (a röntgenképet úgy kell megtekintheti, mintha a röntgenezett személy velünk szemben állna, azaz a Tisztelt Olvasó bal kezéhez esik a röntgenezett személy jobb oldala).
Az alsó fogakon híd van és ezen híd alatti középső fogakat szinte csak a híd tartja bent a csontban.
A páciens kivehető fogpótlásokat viselt, de azokat “nem tűrte”, mert sem az étkezés, sem a beszéd nem ment jól velük, valamint állandó idegentest-érzése is volt és nem tudta megszokni a kivehető fogműveket.

A fogak eltávolítását és az implantátumok beültetését egy lépésben végezzük el. Lenyomatvételre másnap kerül sor, egy nappal utána pedig már rögzítjük is a fogsorokat!

rontgenkep implantacio elott 1

Íme a két felső fog a szájban. Mindkét felső fog mozgatható volt és megtartásuk ellenjavallt.

fogatlansag implantacio 1

Az alsó fogakon rögzített híd elhasználódott, a fognyakak szabadon vannak. Ez a híd kivehető fogpótlást is rögzített, amely a hátsó fogakat pótolta, de ezt a kivehető fogpótlást a páciens nem viselte.

fogatlansag implantacio 2

Az alsó hidat szétvágtuk, majd a fogakat eltávolítottuk. Több fogon is látható a fogak gyökere körüli gyulladás, amely a foghoz tapadva “jött ki” az állcsontból.

kihuzott also fogak

A felső fogak kihúzása után a fogatlan felső állcsont. Implantáció céljára az itt még érintetlen, nyálkahártyával fedett területet fogjuk felhasználni.

felso allcsont foghuzas utan

Az alsó fogak kihúzása után az alsó állcsontban jól látszanak a foghúzások helyei.
A fogak helyét ilyenkor kikaparajuk, kitisztítjuk és fertőtlenítő folyadékokkal öblítjük át.

fogatlanalso allcsont2

Az ALL-ON-4 technológiához az implantátumok helyének pontos meghatározására, illetve az oda történő pontos beültetésre van szükség. Ehhez jó segítség a fúrósablon, amelyet egy vékony középvonali furatba süllyesztve fixálunk az implantátumok helyének kialakításakor.

furosablon

Az ALL-ON-4 technológia sajátossága, hogy a két hátsó implantátumot döntve, a függőleges síkhoz 30-45 fokos eltéréssel kell beültetni. Ennek sikeres kivitelezése nagy gyakorlatot és odafigyelést kíván.
A döntött behelyezés oka az, hogy az implantátumokat mennél hátrább kell beültetnünk, hiszen az őrlőfogakat is pótolnunk kell, viszont el kell kerülnünk bizonyos anatómiai képleteket, mégpedig az alsó állcsonton az állkapocsban futó ideget, illetve annak kilépési pontját, míg a felső állcsontban az arcüreget, vagyis a sinus maxillarist.
Az alábbi képen ez a “ferde” beültetés látható a felső állcsonton.

hatso implantatumok beultetesi szoge felul

Talán még jobban látható a specális behelyezési irány az alsó állcsonton az alábbi fotón:

hatso ferde behelyezesi irany

A beültetett implantátumokba azonnal rögzítjük a fogpótlást hordozó multi-unit fejet. Ez a középvonalhoz közelebb eső két implantátum esetén egyenes, a két hátsó implantátum esetén viszont szögkorrekciós.

multi unit fej

Ez a kép jól mutatja, hogy hogyan lesz a 45 fokos dőléssel beültetett implantátumból – korrekciós multi-unit fej segítségével egyenes fej, amelybe azután a fogpótlás az átmenő csavarral rögzíthető. Azt még meg kell említenem, hogy a beültetett implantátum direkt “ferde”, azaz 45 fokban döntött, hiszen a beültetés során el kell kerülnünk az állkapocsban futó ideg csontkilépési pontját, viszont mi mennél inkább hátra szeretnénk beültetni ezt az implantátumot. Ezt úgy tudjuk megoldani, hogy az implantátumot “döntjük”. Ez persze lehetővé teszi azt is, hogy igen hosszú, jelen esetben 16 mm hosszú implantátumokat tudjunk beültetni.

multi unit fej szogtort alul

A felső állcsont a beültetetett implantátumokkal és az azokra rögzített ún. multi-unit fejekkel. A fejeket csavar rögzíti az implantátum belsejében, míg magukban a fejekben is csavarmenet van, hiszen ezekbe kell becsavarnunk majd a fogsort rögzítő négy apró csavart.

zarasutan2

A beültetések utáni röntgenfelvételen látható az implantátumok pozíciója.
Mind az alsó, mind a felső állcsontban kettő-kettő “függőlegesen” (“egyenesen”) beültetett implantátum van a középrészen.
A hátsó implantátumok viszont felül 30, alul 45 fokban döntöttek. Az implantátumokba kerülő multi-unit fejek ezt a dőlést “függőlegesre”, vagy közel “függőlegesre” korrigálják.

rtg postop2

A páciens hosszú távú ideiglenes fogpótlása, amelyet az utóbbi időben egyre inkább véglegesként is meghagyunk. A fogsorok alámoshatóak, ami azt jelenti, hogy a fogsor alaplemeze és a nyálkahártya között átjárhatóság van. Ez azért szükséges, mert így az implantátumok, vagyis jobban mondva az implantátumok és az íny találkozása ápolható, tisztítható és kontrollálható is.

fogsorork1

Ezen a tükörből készített fotón, amelyen a felső fogpótlás “hátsó része” látható, szépen ábrázolódnak azok a csavarok, amelyek a fogpótlást a beültetett implantátumokba rögzítik. Ezeknek a csavaroknak a kitekerésével a fogsor a rendelőben kivehető, tisztítható, ellenőrizhető.

fogsor csavarokkal 1

Páciensünk az állcsontonként négy-négy implantátumra rögzített fogsorát maximális megelégedéssel használja, nagy odafigyeléssel tisztítja és ápolja.
Elmondása szerint mind az étkezés, mind a beszéd összehasonlíthatatlanul jobb velük, mint a korábban használt fogpótlásokkal.

Az ilyen fogpótlások készítése az elsőtől az utolsó lépésig nagy gyakorlatot és biztonságot kíván és csak megfelelő műszerezettség illetve fogtechnikai laboratóriumi háttér birtokában szabad belefogni. Klinikáinkon mindez adott, így ezeket a fogműveket mi rutinszerűen készítjük pácienseink részére.

fogsor 22


Egy másik páciensünk esetében szintén megtarthatatlan fogak voltak mind a felső, mind az alsó állcsontban. Az alsó és a felső fogak fogágya destruálódott, részben elpusztult. Több fog eltörött az ún. szabad végű híd miatt. (Jobb oldalon felül például három fog tartott “hátrafelé” egy tetemes méretű őrlőfogat, amelyet a páciens rágásra használt – egészen addig, amíg az fájdalmassá nem vált.) Mind az alsó, mind a felső híd mozgatható volt (erősen). A rágás fájdalmat okozott. A páciens önmagától is tudta, hogy a fogai nem tarthatóak meg.

rossz fogak1

 

A kihúzott fogak gyökerén látható granulációk (gyulladásos szövetfelrakódások), valamint a hidak állapota, az eltört fogak abszolút igazolták a foghúzások szükségességét. A páciens rengeteg gócos fogtól és állandó gyulladásoktól, valamint az ezzel járó fájdalomtól szabadult meg.

kihúzott fogak

Még egy képen megmutatom a kihúzott fogakat. Ehhez nem is szükséges bővebb magyarázat.

a kihúzott fogak

A ALL-ON-4 műtéti technika egyik nehézsége a hátsó, “döntött”, egy bizonyos szögben behelyezendő implantátumok fészkének kialakítása. Ezekre az implantátumokra speciálisan kialakított fej kerül majd.
És hogy miért kell ezeket az implantátumokat döntötten, tehát egy bizonyos szögben behelyezni? Hát azért, hogy a felső állcsonton az arcüreget, az alsó állcsonton pedig az állkapocsban futó ideg kilépési helyét elkerüljük; ugyanakkor a lehető leghátrébb legyen megtámasztva a rögzített fogpótlás.

döntött implantátum preparációja

Ezen a fotón megmutatom, hogy pontosan milyen is a hátsó döntött implantátumok behelyezési iránya. Az implantátumot itt még csak félig “tekertük be” a felső állcsontba – ezért láthatóak az implantátum menetei is – ugyanakkor szépen látható a beültetés iránya. Mint az előbb már írtam, azért kell ilyen irányba behelyezni az implantátumot, hogy felül az arcüreget, alul az idegkilépési pontot “kikerüljük”, ugyanakkor a lehető leghátrébb rögzítsük meg a fogpótlást.

implantátum beültetés közben

A beültetett implantátumok láthatóak a következő képen. Ezt a felvételt közvetlenül a beültetés után készítjük el. Látható, hogy mind a nyolc implantátum ideális pozícióban van és pontosan olyan szögben áll, ahogyan az a fogpótlás szempontjából a legkedvezőbb. A felső állcsonton érintetlenül hagytuk az arcüreget és az állkapocsban futó ideg kilépési helyét is megfelelő biztonsági zónával elkerültük. Az implantátumok egymással “szemben” kerültek beültetésre – és ez biomechanikailag a legkedvezőbb helyzet. A röntgenfelvételen ábrázolódnak a már behelyezett multi-unit fejek is.

all on 4 implantáció után

Az implantátumokba a beültetést követően ún. multi-unit fejeket csavartunk, amelyek arra szolgálnak, hogy apró csavarok segítségével ezekhez rögzítsük majd a fogsorokat. Ezek tehát rögzített fogsorok lesznek (nem kivehető fogsorok), azaz mind az étkezés, mind a beszéd akadálytalanul és komfortosan “elvégezhető lesz” velük. Ezek a fogsorok nem mozognak, hanem fixen rögzülnek az implantátumokon.
A beültetések után lenyomatvételi eljárás következik. Ezt minden esetben ún. nyitott kanalas technológiával végezzük, mert tapasztalatunk szerint ezzel a módszerrel a legpontosabb az eredmény. A pontosságra pedig itt nagy szükség van: a lenyomat alapján 3D-szkenner végzi majd a letapogatást és CAD / CAM teljesen zárt rendszerű és szoftverek által vezérelt gép “faragja ki” a remek fogpótlást.
A következő képen a lenyomatvétel egyik mozzanata látható. A beültetett implantátumokba (amelyek persze nem látszanak) multi-unit fejeket fixáltunk, ezekbe pedig nyitott kanalas lenyomatvételi eszközöket. A precizitás további fokozása érdekében a lenyomatvételi eszközöket fonallal összekötöttük és ezekre önkötő akrilátot helyeztünk – így még egy dimenzióban fixáltuk a lenyomatvételi eszközeinket.

lenyomatvétel allon4

És íme, az elkészült és szájban rögzített fogművek! Látható, hogy a szélesre széthúzott, a szájterpesztő eszközzel extrém módon feltárt szájban az állcsontonkét négy-négy implantátumnak megfelelően a speciális multi-unit fej kilátszik. Ez szándékosan így van, annak érdekében, hogy az implantátum-íny találkozási vonala tisztítható és így gyulladásmentes legyen. Nyilvánvaló, hogy normális szájnyitásnál ezekből a multi-unit fejekből semmi sem látszik, csak és kizárólag az esztétikus és minden igényt kielégítő, jól funkcionáló rögzített fogpótlások.
Páciensünk teljes elégedettsége a mi örömünk is! Hozzá kell még tennem, hogy a fogak kihúzása, az implantátumok beültetése, a bonyolult lenyomatvételi eljárás és a fogpótlás szájba helyezése, használatba vétele három nap alatt zajlott le. Ezért is nagyszerű megoldás az ALL-ON-4 technológiával készülő fogpótlás!

az elkészült fogsor

dr laszlofy dr balaj allon 4 34Az ALL-ON-4 technológiával készülő fogpótlások egyik hatalmas előnye, hogy nem szükséges csontpótlás a műtét során, hiszen elkerüljük azokat a területeket, ahol tipikusan megkevesbedett csontállománnyal szoktunk találkozni.
A csontpótlás szükségtelensége, az implantátumok behelyezési iránya és a kiváló primer stabilitása együttesen lehetővé teszi, hogy az implantátumokat azonnal használatba vegyük. Az ALL-ON-4 technológia számos további előnyéről olvashat alább!

Végül egy kicsit személyesebb kép, amelyen Dr. Balaj Róbert fiatal kollégámmal vagyok látható. A műtéti beavatkozások után kollégáimmal szóban kiértékeljük a munkánkat – és ez minden esetben így van. Ezen a képen éppen az előzőekben részletezett beavatkozás után vagyunk. Magunk is elégedettek vagyunk az eredménnyel…

Az alkalmazott ALL-ON-FOUR (ALL-ON-4) technológia előnyei:

  •  rögzített fogpótlás kevés csont esetén is
  •  kevesebb beavatkozás, ezért rövidebb idő alatt elkészülő fogmű – 3 hónap alatt kész a fogpótlás
  •  már az ideiglenes fogpótlás sem kivehető fogmű – már az is rögzített
  •  kevesebb implantátum miatt jelentős költségmegtakarítás érhető el
  •  természetes megjelenésű és természetes érzetet adó rögzített műfogak, amelyek nem eshetnek ki a szájból fontos pillanatokban
  •  fedetlen felső szájpadlás, amely lehetővé teszi a jóízű étkezést mivel nem fedi be a szájpadlást
  •  stabil harapási erő, amely minden élelmiszer megrágását lehetővé teszi
  •  csökken a száj körüli orcarész beesettsége, és ez fiatalítja az arc megjelenését
  •  nincs többé szükség fogsorragasztóra, éjszakára nem kell kivenni a fogsort
  •  világszinvonalú implantációs rendszer, CAD/CAM-technológiával készülő, szuperesztétikus fogsor

 

Jelentkezzen be most!

Bejelentkezés

Adatkezelés

8 + 1 =